Google+ Ja saimegi endale rumala presidendi... - EA

728x90 AdSpace

Viimased

Saturday, January 28, 2017

Ja saimegi endale rumala presidendi...

 
Alguses tundus Eesti uus president Kersti Kaljulaid mulle täitsa asjalik. Mitte üliintelligentne nagu Lennart Meri ega rahvainimene nagu Arnold Rüütel ning rõõmustavalt mittesnoob nagu TH Ilves. Vaid selline tubli, püüdlik naabritüdruk.

Nüüd tundub aga, et mida rohkem ta räägib, seda piinlikum hakkab. „Jõulud ja kirik ei käi kokku,” räägib Kaljulaid, põhjendades seda sellega, et „jõul” on üks vana sõna, mis seostub pööripäevaga.

Ma ei hakka siin diskuteerima sõna „jõul” algupära üle. Kui me Innoga 2007. aasta jõulude paiku Washingtonis käisime, siis seisis Valge Maja juures ehitud kuusepuu, aga selle kõrvale oli säetud ka üks põlev puuhalg, mis viitas pühade paganlikele juurtele.

Loomulikult on igaühel õigus uskuda oma südames, mida iganes, aga ühe Euroopa Liitu kuuluva riigi  presidendile ei tohiks olla teadmata, et Euroopal on kristlik ajalugu ja kõikides Euroopa Liidu riikides mõistetakse jõulude tähendust ühtmoodi - jõulud käivad kristlusega vägagi kokku, sest jõulud on kristlik püha, Jeesuse Kristuse sünnipäev. Isegi jõulukingituste tegemise traditsioon pärineb justnimelt kristlusest - kuna kui Jeesus sündis, siis tulid teda kummardama kolm hommikumaa tarka, kes igaüks tõi talle kaasa kingituse - üks kulda, teine viirukit ja kolmas mürri.

Loomulikult austatakse Euroopa riikides kõikide usuvabadust ja kõik on korras, kui talvise pööripäeva juttu ajab mõni Maavalla Koja tegelane. Kui sellist juttu ajab aga Euroopa Liidu riigi president, siis on pehmelt öeldes piinlik.

Umbes sama piinlik, kui Kreeka president hakkaks ühtäkki rääkima, et tema õigeusu kiriku jumalateenistusele ei lähe ja vot hoopis ohverdab Zeusile ühe rasvast nõretava härja või läheb mõne tähtsa poliitilise otsuse tegemiseks Delfi oraaklilt nõu küsima. Ilmselt võetakse ta selle peale kiiresti maha.

Kaljulaidil veab, sest Eesti on väike riik ja maailmaareenil erilist rolli ei mängi. Seega võib siin mida iganes rääkida. Ilmselt neelataks alla ka see, kui Kaljulaid järgmisena paganlike orgiate korraldamist propageerima hakkaks. Ükskõik mis, peaasi, et ei oleks kristlik, näib olevat presidendi mõtteviis.

Midagi pole parata - nõnda võib juhtuda ja suure tõenäosusega ka juhtub, kui presidenti ei valita, vaid määratakse. Kas te kujutate ette, et ükski teine presidendikandidaat (Kallas, Jõks, Reps, Helme, Kaljurand, Nestor) oleks jõulude kohta sellist juttu rääkinud?

Nüüd ei ole muud kui oodata, kunas Kaljulaid liitub Kati S. V. Murutariga ja teatab, et teda mõjutab tähtsate otsuste tegemisel salapärane planeet nimega Sirius B, ning avab Kadriorus oma kivipoe.

allikas : https://innojairja.blogspot.dk/2016/12/ja-saimegi-endale-rumala-presidendi.html?spref=fb
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Ja saimegi endale rumala presidendi... Description: Rating: 5 Reviewed By: EstonianAnonymous
Scroll to Top