Google+ Toksiinid meie kodus: tolmuimeja ja vaibad - EA

728x90 AdSpace

Viimased

Thursday, September 12, 2013

Toksiinid meie kodus: tolmuimeja ja vaibad



 
Siseruumide õhk võib sageli olla oluliselt saastunum kui välisõhk. Tooted, mida me kasutame oma kodude ja riiete puhastamiseks, viimistlusmaterjalid, esemed, mida me kasutame toidu valmistamiseks ja säilitamiseks, võivad olla tervisele kahjulike toksiinide allikaks. Kuna suur osa inimesi veedab 90% oma ajast siseruumides, siis on see suur probleem.


Bakterid tolmuimejates

Austraalia teadlased on uurinud 11 tootja valmistatud 21 tolmuimejat. Nad leidsid, et kõik tolmuimejad paiskasid õhku baktereid ja peeneid tolmuosakesi. Kuigi kuuel uuritud masinal olid olemas HEPA (high-efficiency particulate air) filtrid, ei garanteerinud see, et kodumasinad ei saastaks õhku.

Üldiselt oli uuemate ja kallimate masinate mõju siseruumi õhu kvaliteedile parem kui vanematel ja odavamatel mudelitel. Eelnevad uuringud on näidanud, et bakterid suudavad tolmukotis jääda elujõuliseks kuni kaheks kuuks. Mõned neist, näiteks salmonella, on nakkavad. Lisaks halvendavad tolmuimejate üleskeerutatud tolmuosakesed allergiat ja astmat. Kodutolm võib tunduda ohutu, kuid tänu keskkonna üldisele saastatusele sisaldab see tihti pliid ja teisi raskemetalle.



Mürgine vaip

Sinu vaip võib sisaldada tervet hulka tervist kahjustavaid kemikaale ja baktereid ning nende hulk oleneb palju vaiba vanusest. Suurem osa uusi vaipasid sisaldavad selliseid kahjulikke kemikaale nagu benseen, tolueen, formaldehüüd, stüreen, etüülbenseen ja atsetoon. Paljud uutes vaipades sisalduvad kemikaalid põhjustavad närvikahjustusi, hallutsinatsioone ja respiratoorseid haigusi. Vaipu töödeldakse tootmisprotsessis sünteetiliste värvidega, plekke ja mustust hülgavate ainetega, liimidega, koivastaste vahenditega ja leegiaeglustajatega, mis on kõik väga toksilised kemikaalid. “Uue vaiba lõhn“, mille üle mõned koduomanikud uhked on, tuleb tegelikult kemikaalist, mida on seostatud nägemis- ja hingamisprobleemidega.

Vanadel vaipadel on omad ohud. Need võivad sisaldada kemikaale, mis on hiljem tootmises keelatud. Lisaks elutseb seal aastatepikkune “kultuurikiht“ kogunenud mustusest, tolmulestadest, eelnevalt kasutatud puhastusvahenditest, bakteritest ja paljust muust. Vaip võib sisaldada mustust ja tolmu kaheksa korda rohkem, kui see ise kaalub.

Ka vaiba regulaarsest puhastamisest ei tarvitse suurt abi olla. Enamik vaibapuhastusvahendeid sisaldab väga mürgiseid kemikaale ning nende kasutamine on oluliselt kahjulikum kui lihtsalt tolmuimeja kasutamine. Vaibašampoonides on selliseid aineid nagu perkloroetüleen ja ammooniumhüdroksiid – need võivad kahjustada maksa, neerusid ja närvisüsteemi, ärritada silmi, nahka ja hingamisteid.

Kõige tervislikum on vaipadest üldse loobuda, kuid naturaalsed puuvillased (kaltsu)vaibad on ka enamasti turvalised ja hästi pestavad. Püüa valida naturaalsest kiust tehtud vaibad – villast, sisalist või kanepist. Viimane on ühtlasi ka hallituskindel ning sobib ruumidesse, kus vaip võib vahel märjaks saada. Vaiba puhastamiseks kasuta mittemürgiseid looduslikke vahendeid. Näiteks 50/50 valge veini äädika ja vee segu aitab plekke ja lõhnasid eemaldada.



Allikad: Natural News, Discovery

Foto: www.inhabitots.com



Toimetas Katrin Suik

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Toksiinid meie kodus: tolmuimeja ja vaibad Description: Rating: 5 Reviewed By: EstonianAnonymous
Scroll to Top