Google+ Uus Super-Raske element 115 kinnitatud - EA

728x90 AdSpace

Viimased

Wednesday, August 28, 2013

Uus Super-Raske element 115 kinnitatud


28. august 2013 - Teadlased ütlevad, et nad lõid käputäis aatomieid, et luua element 115, mis võtab enda alla salapärase nurga perioodilises tabelis


Super-raske element ei ole veel ametlikult nimetatud, kuid see on ajutiselt kutsutud kui Ununpentium, see  põhineb ladina ja kreeka sõnast  aatomnumber, 115. 


Aatomnumber on prootonite arv , mis elemendis sisaldub. Raskeim osa tavaliselt looduses leiduvast, on uraanis, kus on 92 prootonit, kuid teadlased saavad veelgi enam prootoneid panna aatomituuma ja tehes raskemaid elemente läbi termotuumasünteesi reaktsiooni.
Teadlased loodavad, et luues raskemad ja raskemad elemente, nad leiavad teoreetilise "stabiilsuse saare," avastamata piirkond perioodilisuse tabelis, kus stabiilsed super rasked elemenid veel uskumatutes praktilisteks kasutusaladeks
oleks olemas. 

Katsetes Dubnas, Venemaal ligi 10 aastat tagasi ,teadurid teatasid, et nad on loonud aatomi, kus on 115 prootonit. Nende mõõtmised on nüüdseks kinnitatud eksperimentide poolt GSI Helmholtz Keskuses - Raske Iooni UuringuKeskus Saksamaal.






Et Ununpentiumit teha tegid nad, uues uuringus sedasi , et rühm teadlasi tulistas ülikiire  kaltsiumi kiirguse (mis sisaldab endas 20 prootonit) on õhuke ameriitsium, element , milles on 95 prootonit. Kui need aatomituumad kokkupõrkasid, mõned sulatasid ka kokku, kuid selle jooksul tekkis lühieluga 115 prootoniga element.

"Me jälgisime 30. meie kolme nädala  pikkuses katses," ütles e-mailis uuringu teadlane Dirk Rudolph, aatomifüüsika  professor Lundi Ülikoolis Rootsis,. Rudolph lisas, et vene meeskond oli avastanud 37 aatomiga element 115 elemendi oma varasemates katsetes.

"Tulemused on suuresti ühilduvad," Rudolph ütles.


Super-rasked elemendid on üldiselt ebastabiilsed ja kõige viimase sekundi murdosa jooksul hakkavad nad lagunema. Teadlased tuli kasutada spetsiaalseid andureid, et otsida energia allkirju , mid röntgenkiirgus andis välja, element 115 kohta, kuna see kiiresti laguneb.


Komisjoniliikmed Rahvusvahelise Puhta Keemia ja Rakenduskeemia Liit (IUPAC), mis reguleerib keemiliste ainete nomenklatuuri, vaatab ja otsustab, kas rohkem katseid on vaja , enne kui elemendile 115 pannakse ametlik nimi.


Mõned element 115 naabrid on juba ristitud. Mullu keemilistele elementidele 114 ja 116 nimeks flerovium (FL) ja livermorium (LV).

loe rohkem : http://techandfacts.com/swedish-and-german-scientists-confirm-russian-and-american-finding-of-element-115/
http://blogs.nature.com/news/2013/08/swedes-claim-confirmation-of-element-115.html

estonian anonymous

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Uus Super-Raske element 115 kinnitatud Description: Rating: 5 Reviewed By: Estonian Anonymous
Scroll to Top