Google+ EI SAA MITTE VAIKI OLLA - EA

728x90 AdSpace

Viimased

Monday, October 6, 2014

EI SAA MITTE VAIKI OLLA

Tänu Delfi live´le oli minulgi võimalus aimu saada, mis eile Toompeal toimus. Aitäh! Arvan, et oma peremeeste käest sai see õnnetu portaal pärast ohjeldamatult sugeda. Hilisemad kajastused olid  nagu kuskil kaugel maal olnud muu meeleavaldus e poliitiliselt ” korrektne”.
Aga minule meeldisid need vahvad neidised seal keskaegsetes kostüümides, ausõna! Sõnum oli ka hea: keskaeg ruulib! Ja neil oli täitsa õigus. Tegelikult oleks pidanud kogu see platsitäis inimesi olema keskaegsetes kostüümides, sest meil ruulib tõepoolest keskaeg, ainult väheke teises kontakstis. Just inimõigustega ongi meil natuke pahasti. Edasine jutt tundub ehk paljudele kulununa, aga kordamine pidavat tarkuse ema olema.
Eesti ühiskonnas puudub tõepoolest märkimisväärne hulk kaasaegseid ja euroopalikke inimõigusi. Tuletan meelde nendele kes ehk unustanud. Eesti riigikogu  ei ole siiani ratifiteerinud Euroopa sotsiaalharta järgmisi sätteid:

Ei ole ratifitseeritud-artikkel 31 (kogu ulatuses) – Õigus eluasemele.

Mida see  tähendab? Aga loomulikult seda, et pankadel, omavalitsustel, ühistutel, omanikul on õigus inimene vajadusel kodust välja tõsta. Tänavale koos mööbli,pliidil  poolvalminud pudru ning lastega. Ei mingit kohustust tagada kasvõi mingitki peavarju. Õigustus nagu oleks need inimesed ise selles süüdi on enam kui küüniline, sest peale seksuaalvähemuste on meil ka märkimisväärne hulk inimesi- abituid, kehva toimetulemisoskusega või lihtsalt hättasattunuid. Statistikaamet väitis alles mõned kuud tagasi, et suur hulk inimesi on vaid kuu kaugusel pankrotist. Ja need inimesed on tihti püüdlikud ja hoolsad töötegijad- miinimumpalga eest. Töö kaotus tähendab neile vältimatut pankrotti ja mõne kuu päras, OK poole aasta pärast tuleb ametimees ning pere leiab ennast koos mööbliga õuest. Aga mis juhtub siis kui hea pereisa haigestub raskelt? Saab tööl vigastada? Sama saatus, kedagi ei huvita, sest Eestis puudub inimestel Euroopas kehtiv põhiõigus eluasemele. Keskaeg ruulib! Ka pärisorja võis maaisand kodust välja visata siis kui pärisori maksta ei jaksanud! Kulla seksuaalvähemused! Ka teid koos meiega visatakse kodust välja kui  järjekordse majandussurutise ajal ülemus SMS-ig sõnumi saadab, et sorry, kena, aga aitab töötamisest  küll. Keskaeg? Seda küll.
Kus on meie õigus kodule??
Kus on meie õigus kodule??
Ei ole ratifitseeritud-artikkel 4§1 – Õigus saada õiglast töötasu

Kas miinimumpalka saav EV kodanik ja neid on sadu tuhandeid, saab õiglast töötasu? Kas täiskohaga 160 tundi ( ja rohkemgi) töötav inimene tunneb et 260 EUR palgapäeval on õiglane töötasu?  Hei teie kultuurikandjad ja videoläkitustes õiglusest ja sallivusest siristajad! Paljud neist miinimumpalga saajatest on teie hingekaaslased, need kes panevad aluse Eesti kultuurile- raamatukoguhoidjad, muuseumitöötajad, lasteringide juhendajad, lasteaiaõpetajad jne, jne- kõik haritud missiooniga inimesed. Nendel puudub Euroopas kehtestatud inimõigus- õigus saada õiglast töötasu. Kus te olete olnud? Need on inimesed, kes sooviksid nii väga käia teatrietendustel, näitustel, kontserditel. Kus te olete olnud? Miks siis nüüd? Teie kolleegide pisarad ja veri kisendavad maa pealt teie poole. Kus te olete olnud? Kus on olnud sallivus? Aga need inimesed kasvatavad lapsi- 260-270 Brüsseli rublaga kuus. Kas te arvate, et E.Ilvese pudelikampaania kasvatab nende laste kultuurihuvi ja teeb neist tolerantsed inimesed? Aga need vanemad, kes põgenevad  üha siirdeid ajava vaesuse eest teise riiki tööle, nendele sülitatakse veel järele- lodevuspagulased, ehkki toovad enamus inimesi oma üksinduses ja paguluses teenitud raha kodumaale, mille eest käiakse ka kontserditel,teatris, ostetakse raamatuid, makstakse laste huvialaringide eest. Eestimaa inimestel ei ole siiani euroopalikku inimõigust- saada õiglast töötasu.  Armulised gay sõbrad. Armastus ei ole tõesti patt, aga tühja kõhu ning miinimumpalgaga pikalt ei armasta. Miks nende euroopalike kodaniku põhiõiguste puudumine teile närvidele ei käi. Keskaeg? Seda küll, ka siis poetas maahärra pärisorjale nii palju et hing vaevalt sees ja ori orjata jaksas.

Kus on meie õigus  õiglasele töötasule?
Ei ole ratifitseeritud-artikkel 7§5 – Noortöötajate õigus saada õiglast töötasu
Artikkel 7§6 – Noortöötajate õigus kaitsele

Kas on vähe neid noori, kes lõpetades ülikooli või ka korraliku ametikooli seisavad silmitsi tõsiasjaga, et nende teeneid ei vajata. Kui palju on neid noori, kellele pakutakse mõnesaja euro suurust lepinguta tööd. Või võetakse ajutiselt töökohale minimaalpalgaga ja kahe kuu pärast saadetakse ukse taha. Palun järgmine…  See kõik saab toimuda vaid riigis, kus ei ole tagatud noortöötajal põhiõigust saada õiglast töötasu, õigust kaitsele. See puudutab kõiki noori, sõltumata seksuaalsest sättumusest.  Keskaeg? Seda küll.

Ei ole ratifitseeritud-artikkel 23 – Eakate õigus sotsiaalsele kaitsele
 

Vilksamisi me loeme  masendavatest tingimustest hooldekodudes. Süüdistatakse eelkõige hoolimatuid ja jõhkraid hooldajaid. Arutletakse eutanaasia üle, mis vaevast vabastab. Jätkem hooldajad rahule. Soomes on viiele , maksimum kuuele eakale inimesele ettenähtud üks hooldaja, Eesti 30 eakale üks hooldaja.  Me süüdistame, et hooldajad topivad  õnnetutele suhu toitu nii et inimene ei jaksa neelata. Ja kui meie hooldajad hakkaksid tööle nagu nende ametikaaslased põhjamaades- noh nii, et võtame ampsu nüüd õetütre eest ja siis pojapoja eest….  Nii ei jõua hooldaja kõigile inimestele hommikueinet antud kui lõunasöök tuleb. Aga kes vahetab  mähkme? Aga lamajaid tuleb ju iga tunni tagant keerata, sest muidu tulevad lamatised. Ei tohi fikseerida? Aga kui dementne memm jalutama läheb, kukub ja reieluukaela murrab?
Õigus sotsiaalsele kaitsele
Kus on eakate  õigus sotsiaalsele kaitsele?
Meil kõigil ei ole vananedes euroopalikku õigust sotsiaalsele kaitsele. Keskaeg? Seda küll.
Kas jätkame?

Ei ole ratifitseeritud:
 
Artikkel 2§4 – Ohtlikel või tervist kahjustavatel kutsealadel töötavate inimeste tööaja lühendamine või tasustatav lisapuhkus
Esimene asi, mis Euroopa Liitu kuuluv Eesti tühistas, oli lühendatud tööaeg röntgenoloogidel, radioloogidel. Teie saate jätkata nimekirja tervistkahjustavatest töödest, mis EV viljakates tingimustes kohe oma terviseriskid minetasid.
Artikkel 3§4 – Õigus töötervishoiualastele teenustele
Eestis on likvideeritud pea kõik töötervishoiuarstid. Jäänud on vaid hirmkallid erateenused rikastele firmadele.
Artikkel 10§2 – Õigus kutse- ja väljaõppele
Artikkel 10§5 – Õigus kõrgharidusele ja koolitusele – juurdepääsu hõlbustavad meetmed
Õigus kõrgharidusele
Kus on õigus kõrgharidusele
Artikkel 18 (kõik) – Õigus tegelda tulundustegevusega teise lepinguosalise territooriumil
Artikkel 26 (kõik) – Õigus väärikale kohtlemisele töökohal
Artikkel 30 – Õigus kaitsele vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse eest
Need on inimõigused, mida EV kodanikul ei ole. Ja nüüd ma soovin küsida.


Millest me alustama peaksime?
Kas tõesti kooseluseadusest??

Euroopalikke inimõigusi meil ei ole ja  selle bojaaride kogu ajal pole nagu põhjust oodatagi. Õiglus, hoolivus ja tolerants ei alga kooseluseadusest.
See algab Euroopa Sotsiaalharta ratifitseerimisest Eesti Vabariigis ja selle täitmisest. Tagagem Eestimaa inimestele nende põhiõigused ja vaatame siis kuidas selle kooseluseadusega jääb.
Kas on parlamendivälistest erakondadest kedagi, kelle prioriteediks oleks Euroopa Sotsiaalharta ratifitseerimine ja täitmine? Parlamendierakonnad on meid jätnud keskaega, millest ainuke väljapääs pidada olema kooseluseaduse tingimusteta vastuvõtmine.
Muid inimõigusi Eestimaa rahvale vaja pole.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: EI SAA MITTE VAIKI OLLA Description: Rating: 5 Reviewed By: Estonian Anonymous
Scroll to Top